WSPay™ - sigurni sustav za online autorizaciju kreditnih kartica u realnom vremenu

Obavezni podaci za ovlaštena prodajna mjesta na internetu

Sva ovlaštena prodajna mjesta na internetu moraju na neposredan i stalno dostupan način, a u skladu sa zakonima RH i pravilima KARTIČARA, osigurati podatke navedene u ovom dokumentu.

Lista za provjeru obaveznih podataka:

 1. O prodajnom mjestu
 2. O proizvodima i/ili uslugama
 3. Uvjeti prodaje (uključujući plaćanje, dostavu, reklamacije)
 4. Način zaštite povjerljivih podataka
 5. Izjava o prikupljanju i korištenju osobnih podataka
 6. Izjava o konverziji (za stranice s inozemnim kupcima)
 7. Logotipi prihvata kartica
 8. Logotipi kartičnih sigurnosnih programa
 9. WSPay™ oznaka

Internetski trgovac mora osigurati tražene podatke jer bez njih nije moguće ugovaranje i aktivacija prihvata kartica!

Podaci o prodajnom mjestu:

 • puni naziv tvrtke (ili obrta)
 • broj sudskog ili drugoga javnog registra u koji je upisan, te podatke o registru
 • porezni broj ako je obveznik plaćanja poreza na dodanu vrijednost
 • puna adresa sjedišta (i prodajnog mjesta ako je različita) uključivo ime države u kojoj se nalazi
 • ostali podaci na temelju kojih se može brzo i nesmetano stupiti u vezu (telefon, telefaks, mobitel i sl.), uključujući e-mail adresu putem koje je moguće uspostaviti izravan kontakt, kako bi kupci dobili informacije ili reklamirali proizvod/uslugu

Proizvodi i/ili usluge:

 • točan naziv i glavna svojstva ponuđenih proizvoda i/ili usluga
 • maloprodajna cijena koja uključuje sva porezna i druga davanja te valutu plaćanja kune

Cijene moraju biti jasno i nedvosmisleno naznačene, a posebno se mora naznačiti jesu li u prikazane cijene uključeni troškovi dostave, ostali manipulativni troškovi, porez i drugi troškovi koji na bilo koji način utječu na prikazanu cijenu.

Uvjeti prodaje

Trgovac je dužan prije prodaje (tj. sklapanja ugovora), osigurati na jasan, razumljiv i nedvosmislen način sljedeće podatke i obavijesti:

 • različiti stupnjevi koji slijede u postupku sklapanja ugovora (prodaje/kupovine)
 • načini i uvjeti plaćanja
 • opis načina i roka isporuke proizvoda ili pružanja usluge
 • troškovi dostave
 • ugovorne odredbe
 • opći uvjeti poslovanja ako su sastavni dio ugovora
 • izjavu o poznatim ograničenjima izvoza carinskim propisima i bilo kojim drugim relevantnim odredbama ukoliko su primjenjivi
 • kodeksi postupanja u skladu s kojima postupa i informacije o tome kako se ti kodeksi mogu pregledati elektroničkim putem
 • usluge koje se nude nakon prodaje (servisiranje i prodaja zamjenskih dijelova), jamstveni uvjeti koji se daju uz proizvod ili uslugu
 • pravu kupca na raskid ugovora po Članku 45. Zakona o zaštiti potrošača, roku za raskid, situacije po kojima je isključeno pravo kupca na raskid ugovora, te uvjete reklamacija odnosno povrata novaca i/ili robe

Trgovac je dužan mogućem kupcu osigurati tehnička sredstva za prepoznavanje i ispravljanje pogrešnog unosa podataka prije završetka kupovine. Ugovorne odredbe i odredbe općih uvjeta poslovanja ugovora sklopljenih u elektroničkom obliku moraju biti dostupne kupcima na način da im je omogućeno njihovo spremanje, ponovno korištenje i reproduciranje.

Opis načina zaštite povjerljivih podataka

SSL certifikat i zaštita podataka

Ukoliko prodajno mjesto-trgovac koristi WSPayForm ili WSPayPOS za autorizaciju kreditnih kartica, tada nije potrebno da ima vlastiti SSL certifikat jer su stranice WSPay-a zaštićene SSL certifikatom. U slučaju da je odabrani model za autorizaciju kreditnih kartica WSPayAuto, tada je neophodno da trgovac ima vlastiti SSL certifikat minimalno 128 bitne enkripcije. Sama forma na kojoj se upisuju podaci o kreditnim karticama NE smije biti u frame-ovima, već na samoj stranici mora biti jasno vidljivo da je stranica zaštićena SSL certifikatom.

Stranice na kojima se unose podaci o kreditnim karticama ne smiju pamtiti unešene podatke niti se podaci o brojevima kreditnih kartica smiju spremati u baze podataka.

Izjava o zaštiti i prikupljanju osobnih podataka i njihovom korištenju

Prodajno mjesto mora kupcima osigurati mogućnost da ne pristanu na sudjelovanje u marketinškim akcijama i da ne budu suglasni s davanjem njihovih osobnih podataka na korištenje trećim osobama. Prodajno mjesto može koristiti sljedeću izjavu o privatnosti:

[NAZIV_PRODAJNOG_MJESTA] obavezuje se pružati zaštitu osobnim podacima kupaca, na način da prikuplja samo nužne, osnovne podatke o kupcima/ korisnicima koji su nužni za ispunjenje naših obveza; informira kupce o načinu korištenja prikupljenih podataka, redovito daje kupcima mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni s lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi djelatnici [NAZIV_PRODAJNOG_MJESTA] i poslovni partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti.

Ako su na stranicama prodajnog mjesta cijene izražene u stranoj valuti (npr. €, $...), prije plaćanja mora se konačna cijena preračunati u kune i takva prikazati kupcu, a obavezno je osigurati sljedeću izjavu o konverziji (prilagođenu valuti i tečaju banke koji se koriste kao i jeziku):

All payments will be effected in Croatian currency. The amount your credit card account will be charged for is obtained through the conversion of the price in Euro into Croatian kuna according to the current exchange rate of the Croatian National bank. When charging your credit card, the same amount is converted into your local currency according to the exchange rate of credit card associations. As a result of this conversion there is a possibility of a slight difference from the original price stated in our web site.

Ako su na stranicama prodajnog mjesta cijene izražene u kunama, ali ne i stranoj valuti, zbog inozemnih kupaca može se staviti sljedeća izjava o konverziji:

All payments will be effected in Croatian currency. The charged amount on your credit card account is converted into your local currency according to the exchange rate of credit card associations.

Izjava o zaštiti prijenosa osobnih podataka

Za trgovce koji koriste WSPayForm način komunikacije

Unos i prijenos osobnih podataka

Unos i prijenos osobnih podataka i podataka o broju kreditne kartice zaštićen je najvišim sigurnosnim standardima koje osigurava WSPay™ sustav za on-line autorizaciju kreditnih kartica u skladu sa zahtjevima kartičara i kartičarskih brendova te PCI DSS standarda. Autorizacija i naplata kreditnih kartica radi se korištenjem sustava WSPay™ za autorizaciju i naplatu kartica u realnom vremenu.

Za trgovce koji koriste WSPayAuto način komunikacije

Unos i prijenos osobnih podataka

Unos i prijenos osobnih podataka i podataka o broju kreditne kartice zaštićen je SSL protokolom (navesti stupanj enkripcije i vrstu SSL-a) koju osigurava SSL certifikat izdan od (upisati izdavatelja certifikata).

Autorizacija i naplata kreditnih kartica radi se korištenjem sustava WSPay™ za autorizaciju i naplatu kartica u realnom vremenu.

Logotipi prihvata kartica i sigurnosnih programa

Trgovac je dužan postaviti odgovarajuće logotipove kartica American Express, Diners, MasterCard, Maestro i Visa te pripadajućih sigurnosnih programa koje prihvaća i podržava na stranicama svog internetskog prodajnog mjesta. Detaljne upute za logotipove mogu se pronaći u priloženim dokumentima "Standardi kartica i logotipova", "Logotipi prihvata kartica (Diners Club International)", "Logotipi prihvata kartica (Discover)" i "Logotipi prihvata kartica (Dinacard)" .

American ExpressDiners Club InternationalVisaMasterCard

MaestroDiscoverDinacard

American Express – Jamstvo sigurne online kupnjeMasterCard® SecureCode™Verified By Visa

WSPay™ logotip

Prodajno mjesto koje koristi WSPay™ Payment Gateway sustav, uz logotipe kartičnih sigurnosnih programa mora imati istaknut i WSPay™ logotip.

WSpay™ - Web Studio payment gateway
WSPay™ logotip
 • dimenzije i boje WSPay™ logotipa ne smiju se mijenjati
 • WSPay™ logotip mora voditi (biti link) na stranicu www.wspay.info
<a href="http://www.wspay.info" title="WSPay™ - Web Studio payment gateway" target="_blank">