Online plaćanje za male poduzetnike

Mnoge su prepreke i izazovi sa kojima se susreću mala poduzeća. Uz stalnu borbu sa administracijom, sve većim nametima države, pronalaskom kvalitetne radne snage, rast i praćenje konkurencije tu je i jedna od najvažnijih prepreka – stvaranje i održavanje kvalitetnog odnosa sa svojim kupcima.

Ograničenje u svojoj ponudi i cijenama zbog ograničenja logistike opskrbnog lanca, povećanih cijena dostave, izazovi su koji malim poduzetnicima u zadnje dvije godine bile odlučujući faktor rasta ili propasti. Što je još gore, mnoge male tvrtke nisu bile spremne na potpuni ili čak i djelomični prelazak na online plaćanje ili digitalno plaćanje u svojem poslovanju. Promjenom navika kupaca, pandemija i u zadnje vrijeme ratne nesigurnosti zahtjevaju ubrzanu i punu promjenu načina poslovanja većine malih poduzetnika. Posebice kada je riječ o načinu naplate. Nepredvidivi tokovi prihoda stvaraju neprihvatljive rizike u svakom aspektu vašeg poslovanja, od kupnje i nabave zaliha i/ili zaliha, preko plaćanja računa i troškova, do marketinških i reklamnih aktivnosti. Odaberite način online plaćanja koji vam daje sigurnost, predvidljivost i minimalizira operativne rizike. Pogledajmo neke od najpopularnijih sustava online plaćanja za male tvrtke i kako ih odabrati.

Koji način prihvata online plaćanja najbolje odgovara vašim potrebama?

Online plaćanja nova su tehnologija koja vam može pomoći da steknete više kupaca, smanjite troškove i pojednostavite računovodstvene procese. Da bi odabrali pravi put zapitajte se slijedeće: Za koje se transakcije naplaćuje naknada i po kojoj stopi? Koju jedinstvenu mogućnost pruža pojedino rješenje? Mogu li kupci odabrati više metoda plaćanja? Kako se pojedino rješenje za plaćanja može integrirati s vašim aplikacijama i rješenjima koje koristite? Preferiraju li kupci plaćanje karticama ili digitalnim novčanicima i na kojim tržištima?

Mobilna plaćanja

Potrošači nose svoje telefone sa sobom kamo god krenu, a kada svoj telefon pretvore u novčanik sinkronizirajući podatke o kreditnoj kartici i bankovnim podacima, to im uvelike olakšava kupnju kada su u pokretu. Mobilni novčanici olakšavaju kupnju svakome s pametnim telefonom uz pomoć NFC (near field communication) beskontaktnom komunikacijom mobilnog novčanika i POS terminala. Drugi način naplate koji omogućava sve više mobilnih novčanika je skeniranje QR koda. Ovo je zasigurno jedan od najsigurnijih načina plaćanja. WSPay je razvio vlastito rješenje – QRPay digitalni novčanik, koji kupcima omogućuje spremanje svih svojih kartica, a vama omogućuje da uz DWPOS rješenje omogućite tim istim kupcima naplatu kreiranjem QR koda za naplatu. Isti kupac može skenirati QRPay aplikacijom direktno nakon kreiranja na prodajnom mjestu ili se isti može poslati kupcu na mail. Također je zanimljivo primijetiti demografiju koja stoji iza mobilnog plaćanja, jer vam to može pomoći da bolje definirate svoju ciljanu publiku: 90% ljudi posjeduje mobitel, a preko 30% ga koristi za online plaćanje.

Naplata putem e-pošte slanjem linka za plaćanje.

Ovaj oblik naplate je posebno privlačan za tvrtke koje svoje poslovanje temelje na uslugama. Svojim klijentima možete poslati fakturu e-poštom i omogućiti plaćanje uz jedan klik. Fakturiranje putem e-pošte daje vašem klijentu mogućnost da svoje račune plaća online i primi račun u realnom vremenu. Jednostavno kreirajte ponudu/račun uz pomoć WSPayPer Standard rješenja i pošaljite klijentu/kupcu na mail link. Ovo vam može pomoći u pojednostavljenju izvješćivanja i sigurnom upravljanju podacima. Sada, kada vaš korisnik klikne i izvrši online plaćanje, faktura se automatski označava kao plaćena u vašem sustavu. Ovo rješenje je najbolje za sve koji nemaju webshop, koji svoje usluge moraju naplatiti nakon izvršene usluge (obrtnici) ili za razne usluge popravaka. Ujedno najbolje je rješenje za sve one koji rade na temelju prethodnih ponuda, nacrta, prijedloga, koji se mogu priložiti uz fakturu/ponudu za plaćanje.

Ponavljajuća naplata

Još jedan popularan način plaćanja je ponavljajuća naplata. Ostati organiziran glavna je briga kupaca kada je u pitanju mjesečno plaćanje računa. Slanje podsjetnika e-poštom ili pružanje opcija plaćanja (kao što je ponavljajuća naplata) može olakšati život vašim klijentima, istovremeno povećati njihovo zadovoljstvo i osigurati pouzdan tok prihoda za vašu tvrtku. Koje vrste poslovanja koriste ponavljajuća plaćanja. Postoji mnogo slučajeva korištenja ponavljajućih plaćanja. Neki od najčešćih su:

  • Usluge pretplate: to često uključuje časopise ili usluge streaminga, usluge pretplate kao što su usluge osiguravanja objekta i sl. Većina usluga pretplate ima fiksna ponavljajuća plaćanja u mjesečnim intervalima.
  • Usluge članstva: Mnoge tvrtke čije poslovanje se temelje na članstvu koriste ponavljajuća plaćanja za učinkovitije poslovanje, uključujući teretane, prostore za rad, društvene klubove i profesionalne organizacije. Obično naplaćuju fiksna ponavljajuća plaćanja u mjesečnim ili godišnjim intervalima.
  • Državne i općinske usluge: Ponuda ponavljajućih plaćanja može osigurati da stvari poput poreza i komunalnih računa budu naplaćene na vrijeme. Iznosi ovih plaćanja mogu varirati od izvoda do izvoda.
  • Usluge 1:1: ovaj tip usluge su one u kojima davatelj ima zadanu cijenu, a naknade se temelje na vremenu. Primjeri uključuju pravne usluge, brigu o djeci i osobni trening.
  • Usluge koje nude planove plaćanja: tvrtke koje nude usluge visoke cijene, kao što su organizatori vjenčanja, općenito dopuštaju korisnicima da razdvoje troškove na redovito zakazana plaćanja kako bi ublažili financijski učinak. Plaćanja su podijeljena na lakše upravljive iznose koji zbrajaju ukupnu cijenu usluge.

Integracija plaćanja u vlastitu prilagođenu mobilnu aplikaciju

Ako ste razvili nativnu mobilnu aplikaciju za svoje klijente, to je zato što ste željeli stvoriti besprijekorno iskustvo za svoje klijente. Ali ako ih vaša aplikacija vodi na drugu web-lokaciju ili ih prisili da koriste stolno računalo za plaćanje odnosno da putem aplikacije ne mogu ostvariti punu uslugu od ponude, odabira usluge i plaćanja na jednom mjestu, to dodaje trenje njihovom iskustvu i svakako će smanjiti zadovoljstvo korisnika/klijenata.

I dalje niste sigurni što je najbolje za vas?

Kontaktirajte našu podršku kako bi vam pomogli da odaberete najbolje rješenje ili čak rješenja za vas, a koji vam mogu dodatno olakšati naplatu i poslovanje.

CookiePostavke kolačića