Mastercard zamjenjuje Maestro. Što se mijenja?

Godine 1991. Tim Berners-Lee kreirao je projekt „Upravljanje informacijama - baza podataka s upisanim vezama", danas široko poznat i korišten kao World Wide Web. Iste godine, Mastercard je pokrenuo svoju marku debitnih kartica Maestro, prvu svjetsku internetsku debitnu mrežu na prodajnom mjestu koja je vlasnicima kartica omogućila siguran pristup svom novcu gdje god se nalazili. Iako su debitna kartica – i njezin partner u gotovini, bankomat – postojali godinama, uspon mreže za prihvaćanje debitnih kartica pomogao je ubrzati pad papirnatih i putničkih čekova. Ali, puno se toga promijenilo u 30 godina.

Mnogo toga se promijenilo u posljednjih 20 mjeseci, kada je World Wide Web postao, za sve namjere i svrhe, okosnica našeg svijet. Živimo digitalni život, učimo, radimo, družimo se i trošimo na internetu.

Prijelaz Maestro na Mastercard

S obzirom da je rast online trgovine nadmašio fizičku maloprodaju, došlo je vrijeme za nadogradnju Maestro kartica. Napravljene prvenstveno za fizički svijet, Maestro se kartice ne mogu dosljedno koristiti za online plaćanja, dijelom zato što konvencija numeriranja na Maestro karticama (do 19 znamenki) nije kompatibilna sa online prodajnim mjestima. Ipak, debitna kartica preferirani je način plaćanja za mnoge kupce i njezina upotreba ne bi trebala ovisiti o tome nalazi li se vlasnik u fizičkoj trgovini ili na svojoj omiljenoj online trgovini.

Zato će od 1. srpnja 2023. banke i drugi izdavatelji kartica početi zamjenjivati ​​istekle ili izgubljene Maestro kartice – na primjer debitnom Mastercard karticom, koja se prihvaća svugdje gdje se Mastercard prihvaća. Drugi izdavatelji kartica više neće izdavati Maestro kartice. Umjesto toga, morat će izdati debitne Mastercard kartice.

Na hrvatskom tržištu su banke izdavatelji već počeli sa zamjenom, pa tako primjerice Erste banka već zamijenila gotovo sve kartice, dok se u Privrednoj banci te Zagrebačkoj banci Maestro kartice još koriste u velikom postotku. Međutim, za korisnike, pa i trgovce, ovo nije razlog za brigu, dok god su kartice važeće iste se mogu koristiti kao i sve ostale i to na svim prodajnim mjestima (online i offline).

Kako će kupci imati koristi od prijelaza Maestro na Debit Mastercard?

Kartični program Mastercard korisnicima pruža mogućnosti koje nisu dostupne na Maestru; mogućnosti koje zadovoljavaju današnje suvremene potrebe i očekivanja potrošača. Prijelaz će omogućiti korisnicima da u potpunosti iskoriste prednosti i pogodnosti današnjeg platnog ekosustava.

Što će zamjena omogućiti korisnicima?

  • Pristup široj maloprodajnoj mreži za prihvaćanje širom svijeta: Mastercard je prihvaćen na mnogo više mjesta nego Maestro
  • Proširene mogućnosti e-trgovine: vlasnici kartica mogu plaćati online svojom debitnom karticom, postaviti ponavljajuća plaćanja svojim omiljenim aplikacijama i uslugama i još mnogo toga
  • Veća lakoća svakodnevnog života zahvaljujući praktičnosti digitalnih kanala
  • Mogućnost plaćanja usluga koje zahtijevaju predautorizaciju POS-a, kao što su rezervacije hotela i rent-a-car
  • Zaštita kupnje i zaštita od povrata

Vlasnici kartica neće morati ništa poduzeti u tranzicijskom periodu. Ako njihova Maestro kartica istekne nakon 1. srpnja 2023., njihova će banka poslati novu debitnu karticu koja će biti povezana s njihovim tekućim računom, te će raditi na isti način kao i njihova stara Maestro, ali s većim mogućnostima.

Kako prijelaz utječe na WSPay trgovce i što mi činimo?

Ako ste WSPay trgovac, možete se opustiti, naš sustav već je spreman za cjelokupnu zamjenu. To znači da sa vaše strane nije potrebna nikakva radnja.

Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se našoj podršci za više informacija.

Još niste WSPay trgovac i želite odmah početi prihvaćati sve vrste načina plaćanja? Novim trgovcima omogućujemo prihvaćanje svih načina i metoda plaćanja, tako da još uvijek imate vremena pružiti svojim klijentima iskustvo plaćanja koje očekuju.

CookiePostavke kolačića