Najpopularnije metode plaćanja. Zašto ih koristiti?

Kupci danas imaju mnoštvo izbora kada je u pitanju plaćanje. Mogu koristiti svoj pametni sat, mobitel, karticu, lice, otisak prsta, pa čak i ključeve automobila (ne šalimo se!). Do kraja prošle godine u svijetu je postojalo više od 200 vrsta načina plaćanja!

Kao trgovac koji želi ući na različita tržišta online trgovine, jedan od najvećih izazova s kojima se suočavate je razumijevanje koji su najčešće korišteni načini online plaćanja. Najvažnije je znati koji je način online plaćanje najbolje za to tržište jer postoji 70% veća vjerojatnost da će kupci zaključiti kupnju ako je njihov željeni način plaćanja prikazan kao opcija.

 

Jesu li načini plaćanja doista važni?

Ukratko, da. Odabir pravih načina plaćanja za naplatu može imati ogroman utjecaj na stope konverzije. Bitan čimbenik koji utječe na odabir načina plaćanja svakako je geografsko područje. U nekim regijama EU-a posjedovanje kartice (ili više njih) može varirati  do samo 27% do čak 99% stanovništva. Čak i ako kupci imaju kartice, nema jamstva da će samo prihvaćanje kartičnog plaćanja biti dovoljno za povećanje konverzija na vašem online prodajnom mjesto zbog lokalnih kulturnih preferencija.

Upotrijebite pravi način plaćanja za svoje online poslovanje.

Tradicionalni načini plaćanja poput plaćanja pouzećem sve se manje koriste, iako neki web shopovi i dalje prihvaćaju bankovne prijenose kao oblik plaćanja. Ovo također postaje sve rijeđe jer je manje pouzdano od drugih danas dostupnih metoda. Mobilna trgovina se sve više preferira i kao rezultat toga, sve više platformi za plaćanje prilagođava svoje usluge kako bi ponudile brze načine naplate, opcije beskontaktne kupnje i kupnje putem aplikacije.

Koji je najčešći način plaćanja?

Zapadni i srednjoeuropski građani plaćaju 45% online kupnje kreditnom ili debitnom karticom. Sljedeći najpopularniji način plaćanja je bankovni prijenos, koji potrošači koriste u 25% online kupnji. Europljani koriste e-novčanike u 23% online transakcija, gotovinu u 5% i niz manjih načina plaćanja u preostalih 2% online kupnji. Kartično tržište je podijeljeno između Visa (49%), Mastercard (27%), American Express (1%) i lokalnih shema (23%). Plaćanje debitnom karticom je najčešći način plaćanja u svijetu, čak 42% svih online i osobnih plaćanja. U Hrvatskoj 17% koristi debitne kartice za online plaćanje, a čak 47% koristi kreditne kartice.

Od 2021. 49% ukupnih izdataka za e-trgovinu u cijelom svijetu plaćeno je digitalnim i/ili mobilnim novčanicima, što ga čini najpopularnijim načinom plaćanja na mreži među globalnim potrošačima. Ne samo da digitalni i mobilni novčanici imaju veliku prednost nad svim ostalim vrstama online plaćanja, nego se također očekuje da će zadržati svoju vodeću poziciju u nadolazećim godinama kako se upotreba drugih opcija online plaćanja bude smanjivala. Prilikom online kupnje najmanje su zastupljeni PayPal (15%), plaćanjem gotovinom prilikom dostave (7%), obročno plaćanje karticama (2%).

Mobilna plaćanja

Digitalni novčanici

Digitalni novčanici nude još jednu alternativnu opciju za kupnju putem interneta, uglavnom korištenjem unaprijed plaćenog kreditnog računa. Google Pay, Apple Pay, neki su od primjera popularnih tvrtki koje nude digitalne novčanike koji se koriste diljem svijeta, dok su na tržištu Jugoistočne Europe najpopularniji Aircash, Keks Pay i Valu. Prednost je svakako lako postavljanje računa uz biometrijsku autentifikaciju za povećanu sigurnost dok vršite plaćanje ili prijenos novca online. Ovaj način plaćanja je često poželjan, posebno kod mlađe populacije (od 20 do 35 godina) jer ne morate unositi podatke svoje kreditne/debitne kartice svaki put kada vršite plaćanje, tako da je postupak brži i lakši. Digitalni novčanici su jedan od najbrže rastućih načina online plaćanja u B2C e-commerce u cijelom svijetu.

Mobilna plaćanja: link za plaćanje

Link za plaćanje (pay by link) jednostavan su i praktičan način prihvaćanja plaćanja na daljinu. Tvrtke šalju svojim klijentima vezu putem SMS-a ili e-pošte, a klijent samo treba ispuniti podatke o svojoj kartici kako bi sigurno izvršio plaćanje. Ne samo da je ovo nevjerojatno svestran način plaćanja, već slanje veze izravno na mobilni telefon vaših klijenata znači da plaćaju puno brže bez obzira gdje se nalaze.

Mobilna plaćanja: plaćanja QR kodom

Plaćanja QR kodom odličan su način za ubrzavanje osobnih transakcija. Vjerojatno ste ih vidjeli na stolovima restorana i izvan kafića jer sve više ljudi radije naručuje online. Proces je jednostavan: korisnici skeniraju QR kod, pojavljuje se obavijest koja ih vodi na zasebnu stranicu za plaćanje gdje ispunjavaju svoje podatke i zatim dovršavaju plaćanje.

Alternativna plaćanja

• Plaćanje na rate (obročna otplata)

• Digitalne valute (kao što su kriptovalute)

• Prepaid kartice

Digitalne kriptovalute

Kriptovalute se polako uvode kao glavno sredstvo za obavljanje transakcija na prostoru Jugoistočne Europe. Iako još uvijek mali broj trgovaca prihvaća ovaj način plaćanja, smatra se da je korištenje blockchaina i kriptovaluta sljedeći najbolji korak za evoluciju e-commercea. Razlog tome je brzina, praktičnost, niske cijene transakcija, kao i smanjenja troškova pohrane i rukovanja podacima, te konačno povećane sigurnosti.

Prepaid kartice

Još jedan alternativni način plaćanja putem interneta su prepaid kartice, koje uglavnom biraju korisnici koji nisu u banci ili su maloljetnici. Korisnici se odlučuju za prepaid karticu iz niza unaprijed definiranih dostupnih vrijednosti, a zatim koriste podatke na toj kartici za online transakcije. Prodor prepaid kartica na tržište trenutačno iznosi samo oko 1% svih globalnih transakcija e-commerca. Korištenje ovog načina plaćanja izraženije je u industriji igara, što je najvjerojatnije potaknuto demografijom publike.

Zašto prihvatiti više načina plaćanja?

Ponuditi više načina plaćanja znači ponuditi puno bolje iskustvo naplate svojim kupcima iz jednostavnog razloga što kupac nije ograničen izborom već se naplata prilagođava svima. Biste li izvršili plaćanje da vaša omiljena metoda nije dostupna? Većina će kupaca otkazati kupnju ako se njihov željeni način plaćanja ne pojavi. Uz više opcija plaćanja, vjerojatnije je da će vaši kupci dovršiti plaćanje, učinkovito smanjujući stopu napuštanja košarice i razvijajući vaše poslovanje.

Kako odabrati najbolji način plaćanja?

Pravi načini plaćanja za novi obrt mogu se potpuno razlikovati od najboljih načina plaćanja za restoran, e-trgovinu ili građevinsku tvrtku. Zato je važno razmisliti o tome koji su načini plaćanja najbolji za vaše poslovanje.

Sve veći broj hrvatskih građana, njih 9 od 10, koriste beskontaktne kartice pri plaćanju roba i usluga, dok njih 70 posto plaća putem mobitela, pokazalo je najnovije istraživanje Masterindexa. Osim 6% porasta mobilnih plaćanja u odnosu na prošlu godinu, porast je zabilježen i kod korištenja drugih oblika mobilnih usluga, kao što je plaćanje SMS porukama (oko 70%). Oko 70% ispitanika zainteresirano je za online plaćanje putem mobitela, a brojka je ostala stabilna u odnosu na posljednje istraživanje iz studenog 2019., a raste i interes za određene oblike mobilnog plaćanja: 60% ispitanika želi platiti beskontaktnim načinom na POS terminalom putem svojeg pametnog telefona, a 63% želi koristiti online plaćanje karticom putem mobilne aplikacije.

Kako prihvatiti više načina plaćanja

Prihvaćanjem više načina plaćanja s jednim pristupnikom vaša su plaćanja objedinjena: možete prihvaćati plaćanja osobno, putem svoje web stranice i daljinski, sve putem WSPay-a. Izgradili smo naš sustav kako bismo konsolidirali željeni način plaćanja vaših kupaca. Iako u početku može biti teško odlučiti, korištenje najboljih metoda plaćanja rezultirat će boljom sigurnošću, bržim vremenom obrade i što je najvažnije od svega: povećanjem prihoda.

CookiePostavke kolačića