Međunarodna plaćanja za mala poduzeća: što trebate znati

Prekogranično plaćanje odnosi se na bilo koju transakciju u kojoj se platitelj i primatelj nalaze u različitim zemljama; te se transakcije mogu odvijati između pojedinaca, tvrtki i bankarskih institucija.

Očekuje se da će globalni prekogranični tokovi plaćanja dosegnuti 156 trilijuna USD do kraja 2022., što ga čini jednim od najbrže rastućih segmenata unutar globalnog ekosustava plaćanja.

Ukoliko prodajete isključivo online, postoji velika šansa da ste počeli s međunarodnom prodajom (ili ste u procesu pripreme). Da biste učinkovito rasli na međunarodnoj razini, potreban vam je dobar način za upravljanje međunarodnim plaćanjima - transakcijama koje uključuju razmjenu novca preko granice zemlje ili regije - dok izbjegavate nepotrebne prekogranične naknade i zamke globalne usklađenosti.

Najbolji način za obradu međunarodnih plaćanja je lokalno!

Zahvaljujući tehnologiji, dostupnosti i internetu, naš svijet je postao manji. Možemo lako komunicirati, raditi i čak prodavati preko granica. Kako se tvrtke žele proširiti, uvođenje proizvoda i usluga na nova područja prirodni je sljedeći korak.

Ipak, po istraživanju tvrtki i načinu kako lokaliziraju plaćanja za svoje globalne klijente, samo 50% ih je prodavalo u lokalnim valutama kupaca, a punih 15% ispitanika nije poduzelo nikakvu lokalizaciju! To zanemaruje sve važnije područje rasta prodaje i poslovanja i stvara vjerojatnost odustajanja od plaćanja.

Ovaj vas vodič vodi kroz međunarodna plaćanja, ističući prednosti koje možete očekivati i rizike koje treba izbjeći. Također ćete saznati koje su vam značajke potrebne u rješenju za prekogranična plaćanja kako biste u potpunosti iskoristili kontinuirani rast globalne e-trgovine.

Međunarodna prodaja je budućnost. Istina je da domaća e-trgovina raste, ali prekogranična e-trgovina eksplodira. Razmotrite ove statistike da vidite kako bi omogućavanje prekograničnih plaćanja moglo ubrzati vaš rast.

Male tvrtke koriste niz usluga za slanje i prihvaćanje međunarodnih plaćanja. Te se usluge razlikuju s obzirom na njihovu funkcionalnost, potrebne resurse i troškove. Prije nego što odlučite koja je opcija za vas najbolja, razmislite kako se plaćanja mogu integrirati s vašom postojećom tehnologijom i poslovnim sustavima.

Platforme i dodaci za e-trgovinu - platforme za e-trgovinu kao što su Shopify, WooCommerce, Wix, Prestashop i druge dramatično pojednostavljuju online prodaju. Oni nude web stranice ili dodatke koji integriraju poslovne aplikacije i omogućuju vam prodaju svojih proizvoda. Putem jedinstvene platforme za online trgovinu možete upravljati zalihama, marketingom, plaćanjima i isporukom. Ovaj pojednostavljeni pristup stvara zanimljivo i personalizirano online korisničko iskustvo i olakšava početak prodaje.

Međunarodna plaćanja za mala poduzeća: što trebate znati

Popularnost vrsta plaćanja razlikuje se ovisno o regiji

Na primjer, mobilni novčanici najbrže su rastuće metode plaćanja u jugoistočnoj Aziji, gdje se očekuje povećanje ukupnog broja mobilnih novčanika za 311 posto od 2020. do 2025., kad se očekuje da će njihov broj biti gotovo 440 milijuna. U Sjevernoj Americi kreditne kartice preferirani su način plaćanja i račun za 47 posto svih transakcija e-trgovine.

Iako su transakcije temeljene na gotovini — poput plaćanja pouzećem — i dalje najpopularniji način plaćanja u Africi, usluga mobilnog prijenosa novca M-Pesa doživjela je značajan porast, s prijavljenih 48 milijuna korisnika. Izvorno pokrenuta u Keniji, M-Pesa sada posluje u Tanzaniji, Južnoj Africi, Afganistanu, Lesotu, Demokratskoj Republici Kongo, Gani, Mozambiku, Egiptu i Etiopiji.

Prekogranična plaćanja imaju mnoge oblike:

 • Elektronički prijenosi sredstava
 • Plaćanje kreditnom karticom
 • Plaćanje debitnom karticom
 • Plaćanje unaprijed debitnom karticom
 • Digitalne valute
 • Digitalni novčanici
 • Mobilni novčanici Kupi sada, plati kasnije (kratkoročni potrošački kredit)
 • Plaćanja temeljena na blockchainu

Postoje li izazovi povezani s prekograničnim plaćanjima?

Unatoč prednostima koje nude, neki trgovci smatraju da su prekogranična plaćanja zastrašujuća zbog njihove percipirane složenosti i činjenice da troškovi povezani s njima - naknade za inozemne transakcije, međubankovne naknade, porezi i tako dalje - mogu biti visoki. Također može biti teško predvidjeti vrijeme naplate za prekogranična plaćanja i izazovno je uskladiti više valuta za računovodstvo prihoda. Krajnjim potrošačima tečajevi mogu biti zbunjujući, što ih može odvratiti od kupnje, a trgovci moraju osigurati odabir pravih načina plaćanja za svako tržište.

Određene tvrtke i platforme također su jače prisutne u nekim regijama od drugih. Za dokaz za to, ne tražite dalje od kupi sada, plati kasnije (BNPL): Dok je Klarna dominantan pružatelj BNPL usluga u cijeloj Europi i Ujedinjenom Kraljevstvu, Afterpay pokreće BNPL tržište u Australiji i Novom Zelandu, a Affirm je važan igrač u Sjevernoj Amerika. Prilikom razvoja strategije prekograničnog plaćanja za podršku globalnoj trgovini, neophodno je da trgovci uzmu u obzir ove regionalne preferencije. Pretvorite međunarodna plaćanja u svoj motor rasta.

Današnjim potrošačima ugodnije je kupovati izvan svojih granica. Prekogranična e-trgovina procjenjuje se na 22% isporuka e-trgovine, brojka koja je čak i viša za određene zemlje i industrije (Statista).

Uz to, male tvrtke imaju nebrojene prilike za povećanje prodaje i profita u inozemstvu. Odabir pravog partnera za plaćanje (PS) može pomoći u približavanju tržišta. Ponudite klijentima metode plaćanja koje prepoznaju i osigurajte proces pridržavajući se usklađenosti i regulatornih zahtjeva.

Rast digitalnih usluga i digitalne trgovine bit će ključni za globalni gospodarski oporavak, ali nekoliko izazova prijeti ometanjem prekograničnih plaćanja. Različite države imaju različite stope poreza, različite države imaju pravne regulative vezane za prodaju, ali i obradu podataka (u EU je to PSD2 regulativa i GDPR), a sve to sprječava međunarodne pružatelje usluga platnog prometa da ponude usluge na nekim tržištima. Osim toga, dok su nove tehnologije plaćanja povećale konkurenciju na tržištu, različiti tehnički i regulatorni standardi otežali su povezivanje različitih sustava plaćanja i tržišta.

Prekogranična plaćanja također su nerazmjerno izložena prijevarama i prijetnjama na internetu, a mala poduzeća posebno su ranjiva. Nažalost, mnoge su politike usmjerene na poboljšanje kibernetičke sigurnosti i povjerenja ili neučinkovite ili kontraproduktivne.

Što WSPay omogućuje svojim trgovcima za rast poslovanja na vanjskim tržištima?

 • 40+ valuta koje možete ugovoriti za prihvat
 • Dinamička konverzija valute - DCC omogućuje Vama da dobijete iznos koji se autorizira u kunama, a kupcu da bude naplaćeno u njegovoj valuti točno onoliko koliko mu je prikazano u trenutku autorizacije.
 • Dodatne metode plaćanja za vanjska tržišta - PayPal, Valu, Aircash, Paycek, IPS, KeksPay
 • Prihvat svih kartica (Amex, JCB, Diners, Discover,Dinacard, Visa, Mastercard)
 • Stalna WSPay podrška

Izaberite pouzdanog partnera u razvoju poslovanja.

CookiePostavke kolačića