Kako Milenijalci i Generacija Z oblikuju budućnost plaćanja

Jedno od trajnih obilježja pandemije COVID-19 bila je uloga koju su mlađi potrošači odigrali u preoblikovanju maloprodaje.

Načini kupovine mlađih generacija drugačije su od navika njihovih roditelja i baki i djedova, a razumijevanje njihovih afiniteta ključno je za trgovce koji planiraju i provode dugoročne strategije implementacija plaćanja u svojem poslovanju.

Kupovna moć mlađih generacija, koja je jaka već u ovom trenutku, samo će rasti u sljedećih 5-10 godina. Milenijalci su već na vrhuncu, a Generacija Z ih slijedi u stopu. Trgovci se posebno moraju usredotočiti na ove dvije sve moćnije skupine potrošača.

Milenijalci su prva generacija isključivo internetske ere, a zbog činjenice da su dio radne snage postali u razdoblju ekonomske recesije razvili su pragmatičan pristup novcu i njihovo izvorno poznavanje online kupnje, mobilnog plaćanja i svega što je digitalno pretvaraju se u goleme prilike, ali i izazove za svijet trgovine. I na radnom mjestu i na tržištu, utjecaj ove mlađe generacije postaje veći čak i od utjecaja dobro etabliranih milenijalaca. Dapače, već se može vidjeti konzervativniji pristup nove generacije radu, trošenju i štednji. Milenijalci su danas najveća živuća generacija. Zajedno s generacijom Z činit će 72% svjetske radne snage do 2029. Kombinirana kupovna moć i utjecaj ove dvije generacije oblikovat će svijet trgovine u godinama koje dolaze.

Generacija Z doživljavamo kao mlade, obrazovane, tehnološki educirane, ekološki i socijalno osviještene. Informatički su najpismeniji, IT tehnologija služi njima na svakom koraku, od kupovine do skupljanja informacija, a naviknuti su ih dobiti odmah, jednim klikom, i to na globalnoj razini. Spremni su kupovati online više nego prethodne generacije.

Istraživanja iz 2018. godine pokazuju da generacija Z provodi preko 10 sati dnevno čitajući, gledajući, stvarajući, dijeleći i „lajkajući“ sadržaje na različitim elektroničkim uređajima, a od toga najviše vremena provode na svom pametnom telefonu. Istraživanja su pokazala jednu od najvažnijih stvari koja se tiče njihove percepcije kupovine, a to je imamo tek osam sekundi da bismo ulovili njihovu pažnju, za razliku od Milenijalaca čija je pažnja trajala 12 sekundi!  Njihova moć potrošnje procijenjena je na 44 milijarde dolara godišnje, s tendencijom rasta. Gen Z traži drugačije, zanimljivo, humoristično, autentično i naravno, što više online!

Prvenstvo kupovine čini online kupnja, iako , s obzirom na godine pripadnika ove generacije, ona znatno ovisi i o roditeljima. To samo znači da za ovu generaciju treba imati strpljenja jer njihovo vrijeme „peglanja“ kartica tek dolazi.

Jedinstveno ponašanje novih generaciju u online kupovini!

68 milijuna potencijalnih kupaca s rastućim udjelom novčanika i jedinstvenim ponašanjem koje trgovci trebaju zadovoljiti. Neka od tih ponašanja čine se očiglednima, no neka bi vas mogla iznenaditi.

Na primjer, u potrošačkoj studiji koju je proveo 451 Research, 53% ispitanika generacije Z reklo je da voli koristiti digitalnu tehnologiju. Tu nema nikakvog iznenađenja, budući da je riječ o generaciji digitalnih urođenika koji su praktički rođeni s ekranima u rukama. Također vole kupovati, a to je reklo 57% anketiranih. Ono što se pokazalo iznenađujuće u provedenom istraživanju su mnogi načini na koje su potpuno suprotni u kupovnom ponašanju od generacije prije njih. Generacija Z i Milenijalci razlikuju u nizu ključnih potrošačkih metrika.

Jedinstveno ponašanje novih generaciju u online kupovini!

Kada je govorimo o važnosti istraživanja, personalizacije i konteksta u online kupnji generacije Z onda moramo biti svjesni njihove važnosti. Neizmjerno im je važno od koga će dobiti savjete i mišljenja u odnosu na milenijalce. Kada istražuju novi proizvod ili brend, generacija Z se više oslanja na usmenu predaju i razgovor s prijateljima i obitelji nego milenijalci. Također je vjerojatnije da će koristiti društvene medije kao platformu za kupnju za pronalaženje novih proizvoda, ponovno vjerujući svom unutarnjem krugu više nego milenijalcima. Ukoliko ovu statistiku usporedimo sa Assecco istraživanjem za tržište pokazalo se da pripadnici generacije Z prate sve ključne svjetske trendove pri istraživanju proizvoda i dobivanja potrebnih informacija.

Još jedna uočljiva razlika između potrošača u 20-ima i onih u 30-ima je koliko cijene pridaju praktičnosti. Šezdeset i tri posto milenijalaca preferira udobnost i praktičnost kupnje kod kuće, a samo 53% ispitanika generacije Z kaže isto. Milenijalci također opravdavaju svoju reputaciju "želim sada" kada je riječ o plaćanjima: 30% kaže da bi mogućnost plaćanja na rate ili pomoću kratkoročnih zajmova (BNPL) poboljšao njihovo iskustvo plaćanja, dok samo 19% ispitanih u generaciji Z se slaže sa ovom činjenicom. Milenijalcima se sviđa iskustvo kupovine bez prisutnosti osoba, u usporedbi s osobnim dodirom koji preferira generacija Z.

Treća ključna podjela između dviju skupina je način na koji koriste digitalne pomoćnike tijekom kupnje. Kada su upitani za razloge zašto bi koristili pametne zvučnike, generacija Z je rekla da su im popusti ili posebne ponude važni u 49% slučajeva, dok je to kod milenijalaca slučaj samo u 34%.

Što se tiče sigurnosti oko online prijevara, Generacija Z također je imala jake osjećaje, pri čemu je 38% reklo da trebaju znati da postoji siguran sustav, u usporedbi sa samo 27% milenijalaca. To je u skladu s drugim istraživanjima koja su pokazala da je generacija Z pragmatičnija od milenijalaca – što je vjerojatno rezultat odrastanja s roditeljima koji su bili suočeni s gospodarskom recesijom.

Susret s generacijom Z i milenijskim preferencijama plaćanja

Prilagodba starijih generacija i dalje je važna, ali osvajanje lojalnosti potrošača milenijalaca i generacije Z bit će još važnije za dugoročni uspjeh poslovanja. Ekonomska moć generacije Z najbrže raste od bilo koje generacije, a očekuje se da će se njihov prihod upeterostručiti do 2030. na 33 trilijuna dolara kada uđu na radno mjesto — što čini više od četvrtine globalnog prihoda. Međutim, osvajanje lojalnosti mlađih potrošača zahtjevati će više truda od poduzeća u prilagođavanju mnogim načinima plaćanja ovih generacija.

Prelazak na beskontaktno korištenje - posebno s digitalnim novčanicima

Prihvaćanje beskontaktnog plaćanja jedan je od načina na koji mlađe generacije radije plaćaju.

Mlađim generacijama mnogo je ugodnije kupovati online, osobito za nepotrebne stvari izvan tipičnih kategorija hrane, lijekova i kućanskih potrepština. Na pitanje jesu li nebitne kupnje planirane tijekom sljedećeg tjedna, 40% generacije Z i 50% milenijalaca reklo je "da“, naspram 26% starijih skupina. Mlađi potrošači glavni su kupci budućnosti i promijenit će način na koji kupci komuniciraju s trgovcima u budućnosti.

Mlađe generacije ne samo da imaju veću tendenciju online kupnje od starijih generacija za stvari koje nisu potrepštine već je vjerojatnije da će kupovati online na marketplace platformama i društvenim mrežama. Očekuje se da će ova tržišta nastaviti dobivati ​​popularnost među mlađim potrošačima, uglavnom zato što su milenijci bili prva generacija koja je odrastala uz društvene medije.

Prelazak na beskontaktno korištenje - posebno s digitalnim novčanicima

Trend usmjeravanja prema alternativnim načinima plaćanjima

Generacija Z i milenijalci sve su spremniji plaćati alternativnim načina plaćanja. Kriptovaluta i sve veća upotreba P2P plaćanja (direktna plaćanja) i mobilnih novčanika daleko su popularniji kod mlađih ljudi nego kod starijih generacija.

Kriptovaluta posljednjih godina doživljava eksplozivan, iako nestalan rast. Prema izvješću o plaćanju kriptovalutama iz svibnja 2021., 48% generacije Z i milenijalaca posjedovalo je ili trenutačno posjeduje kriptovalutu. Posljedično, sve veći broj velikih online trgovaca potiče kriptovalutu kao oblik plaćanja.

Kako trgovci trebaju odgovoriti na sve promjene?

Trgovci bi trebali ponuditi najrelevantnije oblike plaćanja kako bi privukli sljedeću generaciju kupaca. Studija koju je proveo PPRO u travnju pokazala je da će 44% kupaca sveukupno – 51% milenijalaca i 48% generacija Z – odustati od kupnje ako njihov omiljeni način plaćanja nije dostupan.

Iako je P2P plaćanje za veće trgovce još u početnom stupnju razvoja, postoji mogućnost da ti načini plaćanja postanu dominantni.

Omogućavanje kriptovalute kao načina plaćanja još nije zastupljeno, posebice na tržištu Jugoistočne Europe, ali to je područje koje treba pratiti zbog potencijalnog rasta i šire upotrebe u budućnosti.

Trgovci bi trebali biti sigurni da imaju strategiju plaćanja generacije Z i Milenijalaca na svakom od svojih tržišta na globalnoj razini i svaki kanal kako bi znali koje oblike plaćanja prihvatiti svugdje gdje posluju. Također trebaju znati kakva partnerstva uspostaviti kako bi osigurali kontrolu nad odnosima s kupcima. I moraju razumjeti preferencije kupaca i taktike potrebne za poticanje tih preferencija za svaki od svojih segmenata.

Sljedeća era online trgovine  prebacuje plaćanja izravno u video prodaju uživo. Osobito za trgovce na malo, ovo je trend u razvoju koji treba pratiti.

U iščekivanju novih načina plaćanja

Kada je riječ o načinima plaćanjima, tvrtke koje još ne prihvaćaju beskontaktna plaćanja ili ne istražuju opcije alternativnih načina, riskiraju zaostajanje u praćenju preferenacija mlađih potrošača ili još gore, riskiraju da ih potpuno izgube zbog pružanja lošeg iskustva plaćanja. Srećom, pojavljuju se nove tehnologije plaćanja koje pomažu tvrtkama da održe korak s preferencijama potrošača.

WSPay je kroz kontinuirano praćenje noviteta, tržišta i potreba trgovaca radio na integraciji svih relevantnih načina plaćanja. Danas se možemo pohvaliti da smo jedini Payment Service Provider u Jugoistočnoj Europi koji na jednom mjestu, bez potrebe za kompliciranim integracijama, pruža svojim trgovcima i partnerima najvažnije i najkorištenije načine plaćanja za sve generacije – od A do V! Omogućili smo naplatu Aircashom, KeksPayom, IPS, PayPal, QR Pay aplikacijom, Gpay digitalnim novčanikom, kriptovalutama, Valu digitalnim novčanikom. U tom tonu nastavljamo i daljnji razvoj u pružanju najboljih opcija svim WSPay korisnicima.

CookiePostavke kolačića