Međunarodna plaćanja - izazov ili prilika?

Tijekom prošlog desetljeća internetska komunikacija brzo je potaknula globalno tržište i gospodarstvo, povećavajući broj prekograničnih plaćanja.

Krajem 20. stoljeća stvari su izgledale malo drugačije. Godine 1973. SWIFT  mreža ponudila je standardni način komunikacije međunarodnih banaka, a do kraja stoljeća Paypal je potrošačima diljem svijeta omogućio brze prijenose putem interneta. Postpandemijsko doba donosi novu normu u globalnim plaćanjima sa povećanom potrebom i popularnosti rada na daljinu. Danas se svi međunarodni prijenosi obavljaju elektroničkim putem, a tvrtke traže inovativnije tehnologije plaćanja kao što su kriptovalute, API-ji i otvoreno bankarstvo za izvršenje plaćanja.

Danas živimo u svijetu u kojem je podjednako za tvrtke, klijente i financijske institucije ključno obavljati nesmetane međunarodne transakcije. Međutim, i dalje postoje značajni izazovi u ekosustavu prekograničnih plaćanja, unatoč njihovoj važnosti u poticanju financijske uključenosti i širenja poslovanja.

Koji su izazovi s prekograničnim plaćanjima?

U prekograničnom poslovanju morate uzeti u obzir skup lokalnih regulativa kako biste zaštitili sebe i svoje klijente od prijevare, a istovremeno izbjegli kazne i tužbe. U nastavku su navedene glavne regulatorne kategorije u prekograničnim plaćanjima.

Pravila postavljena unutar ekosustava online plaćanja

Ovo uključuje sva pravila, propise, smjernice ili specifikacije koje su uspostavila mreža Issuera, Acquirera, payment providera. Morate slijediti mrežna pravila kao što su odgovarajući prikaz robnih marki plaćanja, zahtjevi za podatke o primitku koji se odnose na transakcije i transparentno otkrivanje pravila povrata i povrata novca. WSPay svim svojim trgovcima daje jasne smjernice za pridržavanje pravila o obaveznim podacima koje su potrebni iskazati.

Privatnost podataka

Različite regije imaju različite propise koji se odnose na rukovanje osobnim podacima, koji su općenito karakterizirani i često uključuju podatke kao što su ime pojedinca, e-mail, lokacija, IP adresa, kućna adresa itd. Ovi propisi pokrivaju prava i obaveze, kao što je pravo kupaca na prethodnu obavijest o tome za što će se podaci koristiti, kako će se s podacima postupati i kada će biti izbrisani. Morate se pridržavati određenih propisa o privatnosti podataka ovisno o regiji u kojoj poslujete. Poslovi koji se vode u Europi podliježu Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), uredbi koja je na snazi ​​u cijelom Europskom gospodarskom prostoru koja poboljšava stupanj kontrole koju građani EEZ-a i UK-a imaju nad svojim podacima, a istovremeno predstavlja više jedinstveno okruženje za međunarodno poslovanje diljem Europe.

Sigurnost potrošača

Budući da nova tehnologija plaćanja zahtijeva novu sigurnost plaćanja, razne su regije donijele propise za zaštitu potrošača od prijevare i krađe. Revidirana Direktiva o uslugama plaćanja (PSD2), koju je donio Europski parlament kako bi bolje zaštitio potrošače kada plaćaju putem interneta, jedna je od značajnijih sigurnosnih mjera. PSD2 je jedan od najvažnijih propisa EU-a kojih trgovci moraju biti svjesni jer nalaže snažnu autentifikaciju kupaca (SCA) kroz tri razine identifikacije za svaku transakciju, u rasponu od potvrde broja kartice do tekstova s ​​autorizacijskim kodovima. PSD2 i SCA primjenjuju se na sva online plaćanja koja prolaze kroz Europski gospodarski prostor (EEA) ili Ujedinjeno Kraljevstvo. Sva WSPay rješenja u potpunosti su usklađena sa PSD2 regulativom što vam omogućuje nesmetano poslovanje na svim tržištima, bez obzira na rješenje koje koristite.

Standardi sigurnosti podataka industrije platnih kartica (PCI DSS)

Standard sigurnosti podataka (DSS) skup je standarda koje su uspostavile velike kartičarske kuće kako bi osigurale da sve tvrtke koje obrađuju, pohranjuju i/ili prenose podatke o kreditnim i debitnim karticama održavaju sigurnu infrastrukturu. Ovi standardi pomažu u obrani od kibernetičkih napada, hakiranje podataka, kao i druga kršenja sigurnosti, što može rezultirati značajnim troškovima za gubitak posla, praćenje kredita, revizije nakon kršenja i sigurnosna ažuriranja. WSPay posjeduje PCI DSS certifikat najviše razine, što garantira potpunu sigurnost podataka i visoke standarde u zaštiti istih.

IT sigurnost

Prijetnja kibernetičkih napada i kršenja podataka izlaže tvrtke riziku od skupe štete od krađe podataka, napada ransomwarea i štete reputaciji. Propisi o kibernetičkoj sigurnosti izrađeni su tako da pokrivaju elemente kao što su pohrana podataka, oporavak podataka i druga ulaganja u sigurnost kako bi se osiguralo da su tvrtke zaštićene od hakera.

Propisi o plaćanju razlikuju se ovisno o mjestu i načinu plaćanja transakcije. A za prekogranična plaćanja, vaš pružatelj usluga plaćanja mora biti upoznat sa svakom regijom svijeta. 3DS je  specifikacija dizajnirana da ispuni mandat PSD2 za SCA. To je sofisticirano rješenje za autentifikaciju koje smanjuje prijevare određivanjem identiteta vlasnika kartice u stvarnom vremenu, čime se sprječava neovlaštena uporaba kartice i štiti prodavatelj od prijevare.

Pročitajte kojih je 7 najvažnijih pravila za sigurnost

U WSPayu pomažemo trgovcima upravljati globalnim plaćanjima putem naše multiplatforme. Trenutno omogućujemo prekogranična plaćanja u više od 30 zemalja u stvarnom vremenu sa mogućnošću naplate u 40 različitih valuta.  

Za više informacija mogućnostima multiplatforme kontaktirajte našu podršku.

CookiePostavke kolačića