Kako prepoznati "prijateljsku" prijevaru

Za trgovce poput vas prijateljska prijevara je sve samo ne prijateljska. Zapravo, to može imati štetan učinak na vaše poslovanje. Nažalost, slučajeva prijateljske prijevare povećava se posljednjih godina porastom e-trgovine. Dakle, ako ste vlasnik internetske trgovine, isplati se razumjeti prijateljske prijevare, njihove negativne učinke na vaše poslovanje i uobičajene uzroke.

Što je prijateljska prijevara?

Događa se kada je kupac nezadovoljan vašim proizvodom ili uslugom i stoga zahtijeva povrat novca od banke koja izdaje karticu, a ne povrat novca od vas. Naziva se "prijateljskom" prijevarom jer se naizgled zahtjev za povraćajem sredstava čini iskrenim. U stvarnosti je sve samo ne iskreno.

Zašto su ovakve vrste prijevare nepovoljne za trgovce?

Ako ponudite povrat novca, samo gubite na prodaji. Ali kada kupac zatraži povrat novca, ne samo da gubite na prodaji već i na robi. Tada morate platiti povrat naknade. Morate uložiti u režijske troškove da biste osporili zahtjev za povratom. I riskirate da vas se smatra trgovcem visokog rizika, koji dolazi sa strogim pravilima, tekućim rezervama i većim naknadama (ili potpuno gubitkom privilegija obrade plaćanja).

Uobičajene vrste prijateljskih prijevara

Kupac treba zatražiti povrat novca od banke koja mu je izdala karticu samo ako mu je ukradena kreditna kartica i izvršene su lažne kupnje. Proces povrata novca štiti ih od plaćanja onoga što su lopovi prijevarom kupili. S druge strane, prijateljska prijevara ne događa se zbog istinske prijevare. To se događa iz sljedećih razloga:

  • Kupac tvrdi da kvaliteta kupljenog proizvoda nije bila očekivana.
  • Kupac kaže da njihova internetska kupnja nikada nije isporučena.
  • Kupac kaže da povrat vraćenog predmeta nije obrađen.
  • Kupac kaže da je otkazao narudžbu, ali im je svejedno naplaćeno.
  • Kupac kaže da nije obavio kupnju, dok je u stvarnosti jednostavno zaboravio da je to učinio.

Zlonamjerna ili dobroćudna?

Prijateljska prijevara može biti zlonamjerna ili dobroćudna. Kupac koji zatraži povrat novca jer ne želi proći dugi postupak povrata, vrši neprijateljsku (zlonamjernu)  prijateljsku prijevaru. Znaju da ne bi trebali podnositi povrat novca, ali svejedno to čine.

Dobroćudna prijateljska prijevara događa se zbog pogreške, kao što je roditelj koji tvrdi da je na njihova kreditna kartica terećena bez razloga, jer ne prepoznaju naplatu, dok je u stvarnosti njihovo dijete izvršilo kupnju. Iako bi neki od ovih zahtjeva za povratom novca mogli biti iskreni i valjani, neki kupci mogu samo koristiti te zahtjeve kao izgovor da zadrže robu i ne plate isporučenu robu.

Stope prijateljske prijevare su u porastu. Poduzmite ispravne korake da to prevenirate i preduhitrite da se problem uopće dogodi. U nastavku donosimo infografiku kako bi vam dali smjernice u prevenciji rastućeg problema.

NIKADA nemojte vršiti povrat novaca kroz druge kanale već isključivo to činite kroz WSPay Administraciju!