Jeste li počeli sa prikazom dvojnih cijena

Obaveza primjene dvojnih cijena je na korak od obaveznog roka (prvi ponedjeljak u rujnu).

Kako smo ranije pisali u našem blogu kako se pripremiti za prikaz dvojnih cijena, u ovoj prvoj fazi potrebno je kupcima omogućiti jasan i izravan način informativnu cijenu u eurima prema utvrđenom tečaju 1 EUR = 7.53450.

Primjena dvojnih cijena u web shopovima

Tijekom proteklih par mjeseci naša korisnička služba dobivala je vaše upite vezane za primjenu dvojnih cijena na dnevnoj bazi, što je u potpunosti razumljivo obzirom da je pred nama jedno turbolentno razdoblje koje uostalom od vas i vašeg poslovanja zahtjeva prilagodbu na svim nivoima.

U nastavku donosimo vaša najčešća pitanja sa vaše strane:

  • Molio bih vas informaciju koje su potrebne izmjene u integraciji sa WSPayForm aplikacijom kako bismo informativno prikazivali cijenu u EUR?
  • Molim vas info kakve će biti promjene s vaše strane kod uvođenja eura (1.1.) za sve shopove koji trenutno imaju kunsko plaćanje.
  • Molim vas objasnite nam mijenja li se nešto kod pozivanja vašeg servisa od 5.9 kad je obavezno izražavanje svih cijena u dvije valute.

Što se tiče dolaska eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj i vezano za dvojni prikaz cijena kojeg ste kao trgovac obavezni prikazati od 5.9.2022., u WSPayFORM dokumentaciji u poglavlju 3.4.2 Optional parameters opisano je kako se šalje i prikazuje informativna cijena i valuta. Dakle, u pozivu prema WSPay-u potrebno je poslati informativno podatak o cijeni u EUR i valutu EUR i isto će biti prikazano na platnoj formi kao informativni podatak. Znači od 5.9. (a može se i ranije) šalje se iznos za naplatu kao i do sada, i informativni iznos u EUR.

U noći 31. prosinca 2022. od (vjerojatno) 22 sata do 2 sata ujutro 1. siječnja 2023. bi će obustavljena sva plaćanja u Hrvatskoj zbog prebacivanje sa kune na eure. To također znači da neće biti moguće plaćanje online, na POS uređajima, bankomatima. Ovo ne ovisi o nama, već će biti definirano na razini Hrvatske Udruge Banaka i još nemamo konačno definirano u kojem će periodu biti aktivno. Od 1. siječnja nadalje kad se uključi plaćanje morat će se slati iznos u eurima. Automatski će kod svih trgovaca iznos transakcije tumačiti kao euro, što znači da ako trgovac pošalje iznos 56,00 isti neće biti naplaćen u HRK nego EUR valuti. Od tad, kao informativna valuta morat će se koristi kune (kao što se u periodu od 5. rujna do 31. prosinca koriste euri).

Što sa prikazom dvojnih cijena kod ostalih WSPay rješenja?

Korisnicima WSPayPer-a (standard i personalizirani) kao i WPOS korisnici prikaz dvojne cijene bit će automatski aktiviran nakon 1.9. sa naše strane te nije potrebna nikakva dodatna prilagodba niti akcija sa vaše strane.

Korisnici POS uređaja i omnichannel rješenja koji koriste fizičke POS uređaje nemaju obavezu primjene dvojnih cijena (EFTPOS) u ovoj prvoj fazi.

Svi trgovci koji se nalaze u domeni iznimaka primjene dvojnih cijena u prvoj fazi vrijedi pravilo da do 31. prosinca 2022. godine cijene moraju biti iskazane u kunama, a od 1. siječnja 2023. u eurima.

Kako bi vas još jednom informirali o vašim obavezama u prvoj fazi donosimo odgovore na dodatne nejasnoće koje su se pojavile u prethodnim mjesecima.

Što obuhvaća obaveza dvojnog iskazivanja prilikom prodajem putem internet trgovine?

O: Dvojno iskazivanje prilikom prodaje putem internet trgovine obuhvaća:

  • Iskazivanje cijena na početnoj stranici, ali samo u slučaju ako je već na početnoj stranici istaknuta određena roba koja se potrošaču nudi po određenoj cijeni, a koju klikom na tu robu potrošač može naručiti (odnosno, spremiti u košaricu);
  • Iskazivanje cijena na prikazu samog proizvoda, ali opet samo u slučaju da se prikazani proizvod može kupiti na određenom web-shopu (u slučaju da se radi samo o informativnom prikazu robe bez mogućnosti kupnje, nije potrebno isticati cijenu)
  • Iskazivanje cijena prilikom prikaza sugeriranih proizvoda, budući da se na navedeni način potrošaču nudi i sugerira kupnja točno određene robe kao posljedica potrošačevog odabira ili pretraživanja nekih drugih artikala/robe;
  • Iskazivanje ukupnog iznosa košarice;
  • Iskazivanje ukupnog iznosa pri završetku kupovine, iznos koji će potrošač trebati platiti;
  • Iskazivanje ukupnog iznosa na potvrdi narudžbe;
  • Iskazivanje ukupnog iznosa na računu.

Prikazuje li se fiksni tečaj konverzije nakon 1.1.2023. obrnuto?

O: Tijekom čitavog razdoblja dvojnog iskazivanja (od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023.) fiksni tečaj konverzije prikazuje se uvijek na isti način, 1 EUR=7,53450 HRK

Je li dopušteno isticanje drugih valuta, osim kune i eura, tijekom razdoblja dvojnog iskazivanja cijena?

O: Dozvoljeno je isticanje više valuta (osim kuna i eura) na etiketi, uz uvjet da obveza dvojnog iskazivanja cijena (u kuni i euru) bude zadovoljena tijekom čitavog razdoblja obveze dvojnog iskazivanja, sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje propisanim Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Za drugu fazu u prijelaznom razdoblju WSPay priprema sve potrebne promjene koje će se vezati za korake koji će biti potrebni nakon 1.1.2023., a kojima ćete biti obaviješteni na vrijeme.

CookiePostavke kolačića