Mobilno plaćanje u turizmu i izazovi usklađivanja sa PSD2 regulativom

Mobilni uređaji postali su sastavni dio putovanja jer čak 83% putnika koriste aplikacije za aktivnosti prije i tijekom putovanja za organiziranje vožnje do zračne luke, dobivanje elektroničke ukrcajne karte, otključavanje hotelske sobe mobilnim ključem, online check in/out te samo plaćanje

Kako mobitel postaje nezaobilazan dio doživljaja putovanja, mobilna plaćanja, na odabranim tržištima revolucionirali su način na koji putnici plaćaju smještaj, usluge i dodatke koje koriste tijekom putovanja. Bitno je reći da mobilno plaćanje omogućuje hotelskim lancima, vlasnicima smještajnih objekata, kampova i sl. da ostanu u kontaktu s putnicima tijekom cijelog putovanja, čime imaju priliku izgraditi kvalitetan odnos s gostima. Izazov koji se javlja je uskladiti želje gostiju za jednostavnim plaćanjem tijekom mobilnosti sa PSD2 regulativom, SCA i smanjenju rizika kako za gosta tako i za pružatelja usluga. U Europi se primjenom PSD2 regulative donesenom 2019. godine krenulo u punu primjenu tek s početkom 2021. godine s jasnim ciljem obostrane zaštite i Trgovaca i Kupaca te s jasnim odrednicama odgovornosti i sigurnosti card present, ali i online plaćanja. Jasni cilj dopunjene PSD2 regulative bio je smanjenje fraud transakcija kroz jasnu autentifikaciju kupaca prilikom plaćanja - SCA (Strong Customer Autentification).

Stroga primjena SCA obavezna je za sve online transakcije koje se pokreću unutar EEZ. Obavezna primjena SCA je za sve CIT transakcije (Customer Initiated Transaction) tijekom koje gost mora potvrditi svoju „prisutnost“ putem 3D Secure-a (dvofaktorske autentikacije) što uključuje potvrdu kupca sa minimalno dvije razine onoga što zna (PIN, lozinka), posjeduje (token, mobilni telefon) ili autentičnosti (biometrija – otisak prsta, prepoznavanje lica).

Ukoliko gost odluči spremiti karticu za buduća plaćanja u sigurnom WSPay okruženju (tokenizirati karticu) svaki slijedeći put kada inicira naplatu neće biti potrebno upisivati sve podatke sa kartice već samo verificirati sa CVV brojem odnosno u tom trenutku govorimo o CIT CoF transakciji (Customer Initiated Transaction Card on File).

Osim CIT transakcija u djelatnosti turizma svakako je sve veća primjena MIT transakcija i plaćanja. Regulator je omogućio da gost i pružatelj usluge mogu sklopiti sporazum – zaključiti rezervaciju u kojoj gost daje pravo pružatelju usluge da u budućnosti tereti karticu bez prisutnosti gosta. Naravno sve ovo gost potvrđuje kroz SCA-3DS, dok WSPay omogućuje pružatelju usluge da inicira i naplati pruženu uslugu bez prisutnosti gosta, a sve u skladu sa uvjetima rezervacije. WSPay je omogućio nekoliko različitih proizvoda, a WSPayPer personalizirani je svakako danas „must have“ za sve koji žele imati sigurnu naplatu.

Osim navedenog sama regulativa predvidjela je izuzeća u strogoj primjeni SCA, a za turistički sektor najbitniji izuzetak svakako je mogućnost naplate MOTO transakcija bez SCA. Takve transakcije sastavni su dio naplate u hotelskom/smještajnom sektoru već dugi niz godina, ali moramo napomenuti da ova vrsta naplate nosi određeni rizik. Naime, ukoliko se tijekom ovakve transakcije ustanovi da se radi o prevari ili zahtjev za stornom za isti je odgovoran trgovac odnosno hotel/smještajni objekt, što svakako nosi veliku financijsku odgovornost.

Zašto koristiti SCA (3DS) autentikaciju CIT CoF i MIT transakcija kada postoji izuzeće za MOTO transakcije?

Kako bi se izbjegla ovakva situacija, a ujedno zadržala jednostavnost i fleksibilnost naplate kojim se turistički sektor odlikuje dovoljno je implementirati naplatu putem SCA i to kroz WSPay multiplatformu koja je u potpunosti usklađena turističkom industrijom i svim potrebama poslovanja koje nosi ova specifična grana industrija. Primjenom ovakvog novog načina naplate koji je u potpunosti usklađen sa PSD2 regulativom uz primjenu SCA nad svim CIT transakcijama te mogućnost korištenja MIT transakcija (Merchant Initated Transaction) te smanjuje rizik FRAUD transakcija, chargebackova i rješavanje „sumnjivih i nenaplativih“ rezervacija gostiju koji kalkuliraju sa dolaskom i last minute rezervacijama.

Prednosti primjene WSPay multiplatforme i CrossPayment sustava u turizmu

Novi trendovi i promjene u načinu plaćanja u turizmu zahtijevaju cjelovita i sigurna rješenja koja se lako i brzo mogu implementirati u postojeće HIS sustave kao i povezivanje sa OTA kanalom i integrirati sa svim načinima i metodama naplate primjenjiva za goste koji dolaze sa različitih tržišta, a što uključuje različite tipove kartica kao i integraciju i omogućavanje plaćanja putem različitih digitalnih novčanika.

WSPay multiplatforma omogućuje zadržavanje postojećeg tijeka rezervacija za goste uz neometanu naplatu i uključenje dodatnih opcija na slijedeći način:

WSPayPer personalizirani omogućuje zadržavanje rezervacija preko vlastitih kanala prodaje (web stranica ili call centra), a tijekom kojeg gost ne prolazi SCA, već se šalje link kada je gost opušten i kad je napravio prve korake u rezervaciji. WSPay omogućuje i naplatu virtualnim kreditnim karticama koje dostavljaju OTA.

Ukoliko je rezervacija napravljena putem web stranice (HIS sustava) kartice se ne spremaju već se šalju u WSPayPer sustav na tokenizaciju. Tijekom ovoga ovog koraka gostu se ne naplaćuje već samo tokenizira kartica, a kreirani token se uparuje sa rezervacijom.

Povezivanje sa WSPayPer rješenjem za turizam omogućuje sigurnu naplatu slanjem personaliziranog maila s linkom gdje u sigurnom okruženju potvrđuje broj kartice, ali uz SCA - čime odobrava buduće naplate MIT transakcija direktno od strane hotela/smještajne jedinice! Iz HIS-a se automatski ili manualno pokreće naplata kartica, ali ovaj put kao MIT transakcija. Osim rezervacije moguće je pokrenuti i naplatu za dodatne troškove nastale izvan uvjeta rezervacije (ugovora).

Najveća prednost MIT naplate navedene u prethodnom odlomku svakako je mogućnost naplate dodatnih troškova koje gost napravi bez rizika osporavanja glavne naplate rezervacije i korištenje dodatnih metoda plaćanja za gosta. Brojne prednosti zaokružuje i dodatna opcija aktivacije online check-in opcija (uz već navedenu check-out opciju) slanjem linka i potvrdom broja kartice čime se postiže dodatno poboljšano korisničko iskustvo za gosta.

Sigurno i jednostavno za pružatelje usluga, sigurno i jednostavno za goste!

CookiePostavke kolačića